Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi ile Turizm ve Gezi Kulübü’nün ortaklaşa organizasyonunda "Turizmde Kariyer Fırsatları" adlı panel düzenlendi.
Gümüşhane ve Trabzon illerinden sektör temsilcilerinin ve profesyonellerinin katıldığı organizasyonda, turizm sektöründeki iş imkânları, kalifiye işgörenin turizm sektöründeki önemi, başarılı bir turist rehberi olabilmenin püf noktaları başta olmak üzere turizme dair çeşitli konular hakkında konuşuldu ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.
Gümüşhane Üniversitesi BESYO Binası Konferans salonunda gerçekleştirilen panelde konuşmacı olarak Gümüşhane Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Rehber öğretmeni Sinem METİNTAŞ, Gümüşhane Ramada Otel Genel Müdürü Ahmet Kaan KAYA, TURSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkan Yardımcısı Taner DEMİRBULUT, Trabzon Rehberler odasına kayıtlı turist rehberi Ömer Faruk ÖĞRETMEN, Tomara Şelalesi tesis işletmecisi Baki KARA yer aldı. Panelin moderatörlüğü ise Turizm Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Kemal ÇELİK tarafından yapıldı.
Konuşmasına, Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim görevlilerinin turizm konusunda başarılı bir grafik sergilediklerini ifade ederek başlayan Gümüşhane Ramada Otel Genel Müdürü Ahmet Kaan Kaya, turizm alanında eğitim gören öğrencileri Ramada Otel’e beklediklerini ifade etti. Ayıca Kaya, turizm mezunu olan öğrencilerin sektörde çalışma oranlarının oldukça düşük olmasına, kendi otellerinde turizm fakültesinde öğrenim gören hiçbir öğrencinin çalışmadığına değinerek parmak bastı. Kaya, Gümüşhane'de turizm eğitimi almanın Ramada Otel gibi kurum kültürü oluşmuş bir otelde çalışabilme yönüyle de bir avantaj sağladığına değinerek konuşmasını noktaladı.
TURSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkan Yardımcısı Taner Demirbulut, Gümüşhane’nin bozulmamış doğası ve keşfedilmemiş birçok turizm bölgesi ile büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, “Gümüşhane bozulmamış doğası, yemekleri, kendine has çekici kültürü ile keşfedilmeyi bekliyor” diye konuştu.
Turizm sektöründe başarı elde edebilmenin en önemli faktörlerden birinin, bir dili iyi bir şekilde bilmek ve akıcı bir şekilde konuşabilmek olduğunu belirten Demirbulut, "En az bir dilmek turizm sektöründe uğraşanlar için oldukça gereklidir. Günümüz koşullarında İngilizce hala hâkim konumda. Dil bilmek sizlere farklı kültürleri tanımayı ve takip etmeyi kolaylaştırıyor” şeklinde konuştu. Ayrıca Demirbulut, teknolojik dönüşümün turizm sektörünü de derinden etkilediğini ve daha önceki yıllarda acentelerin, programlarını bir yıl öncesinden belirlediğini ancak bugünlerde anında program hazırlanabildiğini de sözlerine ekledi.
Turist Rehberliği konusunda tecrübelerini paylaşan Trabzon Rehberler odasına kayıtlı turist rehberi Ömer Faruk Öğretmen, "tura en büyük değeri katan unsur rehberdir" diyerek rehberliğin önemini vurguladı. Öğretmen, “Rehber, sosyoloji, tarih ya da daha farklı disiplinlerde bilgili olmak zorundadır. Bunun için de çok okumak gerekiyor. Sizin bütün hayatınızı etkileyen bu okumalar olacaktır. Görüş farkı gözetmeksizin karşılaştırma yaparak okumalısınız” dedi.
Konuşmaların yapılmasının ardından program, katılımcılara plaketlerinin sunulması ile sona erdi.