Fakültemiz Turizm Rehberliği Bölümü Söyleşilerinin konuğu Satala Antik Kenti Kazı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Yavuz Çakmur ve Arş. Gör. Tuncer Çağrı Çakmur oldu.
Fakültemiz Çok Amaçlı Salonunda gerçekleştirilen söyleşi etkinliğinin açılış konuşmasını Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Çalık yaptı. Doç. Dr. Çalık konuşmasında; “Satala Antik Kenti, turizm potansiyeli olan alanlarımızdan birisidir. 2017 yılında başlanan kazı çalışmalarıyla bölgemiz için umut verici bir turizm hareketliliği getireceğine inanıyoruz. Bu vesileyle de söyleşi programına katılan Satala Antik Kenti Kazı Başkanı Karadeniz Teknik Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Elif Yavuz Çakmur ve Atatürk Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Tuncer Çağrı Çakmur’a teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.
Gerçekleştirilen söyleşi etkinliğinde Satala Antik Kenti’nin tarihi, yapılan arkeolojik kazıları ve kentin geleceği hakkında bilgiler verildi.
Kazı alanıyla ilgili olarak tarihsel bilgiler paylaşan Kazı Başkanı KTÜ, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Elif Yavuz Çakmur; “Satala, Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’da kurduğu dört önemli lejyon (askeri karargâh) kentinden biridir. Diğerleri ise Malatya, Samsat ve Zeugma’dır. Roma’nın doğu sınırını korumak amacıyla kurduğu askeri üsler arasındadır. Roma döneminde Partlar’a karşı, Bizans İmparatorluğu döneminde ise Sasani saldırılarını önlemek amacıyla kurulmuştur. Kazı yapılan Satala Antik Kenti alanında Anadolu’da lejyon kentinde ilk defa askeri mezar açıldı. Burada üst düzey askerler bulunmaktadır. Kazı çalışmalarında elde ettiğimiz buluntularda bizlere lejyonlar hakkında önemli bilgiler verdi” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Antik kentten çıkarılan tüm eserlerin kültürel miras olduğunu dile getiren Kazı Mimarı Arş. Gör. Tuncer Çağrı Çakmur ise buraya gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler için karşılama merkezi ve sergi mekanının oluşturulmasını hedeflediklerini belirtti.
Söyleşi etkinliğinde Turizm Fakültesi öğrencileri tarafından konuşmacılara yöneltilen sorular cevaplandırıldı. Etkinlik, Turizm Rehberliği Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fazıl Kaya tarafından konuk konuşmacılara teşekkür belgeleri ve plaketlerinin takdim edilmesiyle sona erdi.
Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek gerçekleştirilen söyleşi etkinliği hakkında şunları söyledi: “Bu tür etkinliklerin, hem öğrencilerimiz hem de katılımcılar için büyük önem taşıdığına inanıyorum. Kazı çalışmaları ve bu gibi söyleşiler, sadece akademik anlamda değil, aynı zamanda turizm sektörü için de önemli fırsatlar sunmaktadır. Bilindiği üzere Satala Antik Kenti, coğrafyamızın tarihi zenginliklerinden biri olarak büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Satala’nın tarihi mirası, bölgenin turizminde önemli bir yer tutacağı gibi, kültürel anlamda da büyük bir değer taşıyor. Söyleşi etkinliğinde sunulan bilgiler, Satala Antik Kenti’nin tarihsel, kültürel ve turistik potansiyelini öğrencilerimize daha iyi anlatmaktadır.
Bu vesileyle de etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçenleri tebrik ediyorum. Antik kentin gün yüzüne çıkarılması aşamasındaki gelişmeleri bizlerle paylaştıklarından dolayı Kazı Başkanı KTÜ, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Elif Yavuz Çakmur ve Kazı Mimarı Arş. Gör. Tuncer Çağrı Çakmur’a da katkı ve emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.”