Turizm Rehberliği Bölümünün “Kadim Şehir Antakya” başlıklı etkinliği, Turizm Rehberliği Bölümünden Arş. Gör. Zekiye Nur AKYÜREKLİ  moderatörlüğünde ve İstanbul Rehberler Odasına kayıtlı Aycan KUZU’nun katılımı ile 14 Aralık saat 15:00’da gerçekleşti. Başta turizm rehberliği bölüm başkanı Doç. Dr. Uğur AKDU olmak üzere Turizm Fakültesi Akademisyenleri ve tüm öğrenciler etkinliğe katılım sağladı. Yaklaşık 1,5 saat süren etkinlik, Hatay ve Antakya isimlerinin kökenleri hakkındaki bilgilendirme ile başladı.

Kadim kelimesi ile adeta özdeşleşen Hatay’ın coğrafi konumu, etrafındaki iller ve komşu ülkeler ilen olan sınırları hakkında bilgiler verildi.  Antakya ve çevresindeki ilk yerleşim M.Ö. 100 binli yıllara kadar uzandığı daha da geçmişe giderek 2,5 milyon yıl öncesine kadar tarihlendirilebileceğinden söz edildi. Tunç Çağı itibarıyla insanoğlunun ilk yerleşim alanlarından biri olan Hatay’ın tarihinin ve coğrafyasının ne denli önemli konusunda önemli bilgiler aktarıldı. Persler, Büyük İskender Dönemi, Roma İmparatorluğu hâkimiyeti, Selçuklu ve Osmanlı Devletlerinin hâkimiyetinde olan şehir, medeniyetlerin beşiği olarak adlandırılmasının sebebini açıklar niteliktedir. Sanat, mimari, din, kültürel miras, yaşayan birçok eser, inanış ve pratiklerin hüküm sürdüğü bir şehirdir Hatay… Büyük Roma İmparatorluğu’nun askeri üssü olarak vazife görmüş, Hıristiyanlığın kurulduğu şehir olarak anılmıştır.

Asi Nehri’nin ve Samandağ’ın Hatay için olan ve Hatay’ı bereketli kılan tüm özellikleri detaylı bir şekilde anlatıldı. Hıristiyanlık başta olmak üzere aslında tüm dinler için önemli olan Hatay’ın, camileri, mağara kiliseleri, türbeleri görsellerle desteklenerek öğrencilere ve katılımcılara anlatıldı. Bir şehir turu havasında gerçekleşen etkinlik, turlarda olmazsa olmaz yemeklerden bahsedilmeden geçilemezdi… Aycan KUZU Hatay mutfağında yer alan yemeklere, yemeklerde kullanılan malzemelerin saklanma ve kullanım aşamalarına değindi. Antakya mutfağının tipik özelliklerinin yanı sıra çevre mutfaklarından etkilendiği ve aynı şekilde bu mutfakları da etkileyebildiği görülmektedir. Akdeniz mutfağının tüm esintilerini içeren Hatay, yağlar, baharatlar, karbonhidrat ve protein bakımından zengin bir mutfaktır. 2017 yılında Unesco Yaratıcı Şehirler Ağına mutfağı ile dâhil edilmesi nitekim bu durumun bir göstergesidir.

Akabinde soru cevap için ayrılan zamanda tüm katılımcılar rehberimiz Aycan KUZU’ya ve moderatörümüz Zekiye Nur AKYÜREKLİ’ye teşekkürlerini iletti. Turizm Rehberliği Bölümü için çevrimiçi etkinliklerinin öğrencilerimiz için öneminin bilicinde olarak fakültemize destek veren rehberlerimizi konuşmacı olarak ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğumuzu belirtmek istiyoruz. Video kaydı izlemek için tıklayınız.