Turizm Rehberliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Saha Uygulama Gezileri Devam Ediyor...
Turizm Rehberliği Bölümü ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları saha uygulama gezilerinin bu haftaki durağı Sarıçiçek ve Dölek Köyü oldu. Saha uygulaması Dr. Öğr. Üyesi İsmail ÇALIK’ın gözetimi altında rektörlük binası önünden başladı. Varış rotası boyunca Sn. ÇALIK Anadolu Halk Kültürü ve El Sanatları bağlamında gerçekleştirilen bu gezi için otobüs içinde tanıtım, rota bilgisi, bölgenin coğrafi, tarihsel, kültürel ve sosyal özellikleri hakkında bilgiler verip yörede yaşayan yerel halk hakkında da tanımlamalarda ve açıklamalarda bulundu. Tarih boyunca Romalılar, Bizanslılar, Pontus Rum Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyeti altında bulunan Gümüşhane etnik açıdan birçok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Bugün bu kültürlerin sentezlenip yaşadığı yerlerin başında da Dölek ve Sarıçiçek Köyü gelmektedir. Bu sebepten dolayı turizm fakültesi öğrencileri somut olmayan kültürel miras değerlerini yerinde deneyimleme, gözlemleme ve tanıma-tanıtma fırsatı elde etmiş oldular.
Öncelikle Dölek Köyü ardından Sarıçiçek köyü ziyaret edildi. Bölgeye özgü topraktan yapılan çömlekler Sn. Huri AYVAZ ve Sn. Süleyman AYVAZ tarafından anlatılarak ve bölgede yaşayan büyüklerimiz tarafından yapılarak öğrencilere tanıtıldı. Sn. AYVAZ çömlekçiliğin el sanatları içinde büyük bir öneme sahip olduğunu ve yaşatılmaya çalışılan miraslarımızdan biri olduğuna vurgu yaparak, çömlek üretim süreçleri, formları, pazarlanması ve çömlekçiliğin toplum kültürünün şekillenmesindeki rollerine değindi.
Çömlek yapımının ardından Sarıçiçek Köyü mimarisini görmek ve büyüklerden dinlemek için köy odaları ve misafirhane ziyaret edildi. Sn. Necmi GÜNDÜZ ve Sn. Ramazan GÜNDÜZ tarafından misafirhanelerin önemi, misafir kültürü, bölgede yaşayan/yaşamaya çalışan karşılıklı paylaşım unsurlarının güncel durumu öğrencilere anlatıldı. Sarıçiçek Köyünün kareye yakın dikdörtgen planlı odaların üst örtüleri, odaları, sediri, tavanı, dolabı, ocağı ve kahve köşkü gibi iç düzenlemeleri ile dikkat çekmesi bu özelliklerinin yöre turizmine kazandırılması hususunda da önemli bilgiler edinildi. İç mimarisi ve süslemeleri ile dikkat çeken Sarıçiçek Köy Odaları farklı tarzdaki üslupların (barok,rokoko, ahşap süslemeleri) bir arada olduğu ve geleneğin mimariye yansıdığı nadir örneklerden biri konumundadır.
Anadolu Halk Kültürü ve El Sanatları bağlamında gerçekleştirilen bu haftaki gezide turizm fakültesi öğrencilerimize gezme-görme-öğrenme fırsatı sağladığı için Sn. Prof. Dr. Halil İbrahim ZEYBEK’e teşekkürlerimizi sunuyoruz.