Turizm rehberliği bölümü Mesleki Uygulama ve Ekoturizm dersleri kapsamında gerçekleştirilen olan Saha Uygulama Gezilerinin yeni rotası Çağlayandibi Şelalesi ve Örümcek Ormanları oldu. Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Akdu, Arş. Gör. Zekiye Nur Akyürekli, ve Öğr. Gör. Sedat Taş ve turizm rehberliği öğrencilerinin katılımı ile gerçekleştirilen gezi araç içi uygulamayla başlamış ve bu kapsamda öğrencilerimiz otobüs içinde meslek uygulamaları yapma fırsatı bulmuşlardır. Doç. Dr. Uğur Akdu’nun ve Öğr. Gör. Sedat Taş’ın rota hakkında yol boyunca gerekli bilgileri vermeleri ile başlayan saha uygulaması, öğrencilerin her birinin ayrı ayrı uygulama yapmaları ile devam etmiştir. Uygulama sürecinde öğrencilerin tur grubuna hitap etme, etkili iletişim kurabilme, toplum önünde konuşabilme ve bölge hakkında bilgi aktarabilme becerilerinin arttırılması hedeflenmiştir. İlk durak olan Çağlayandibi Şelalesine ulaşıldığında tüm öğrenciler öncelikle bölge hakkında, Çağlayandibi Şelale’si ve Örümcek Ormanları hakkında bilgi paylaşmaya devam etmiştir. Şelale ziyaretinin ardından gerçekleştirilen örümcek ormanları doğa yürüyüşü etkinliği akabinde dönüş yoluna çıkılmış ve saha uygulamaları yine öğrencilerin tur sonu anlatımları ile son bulmuştur.

Doç. Dr. Uğur Akdu: “Tur güzergahımız öğrencilerimizin otobüs içi mesleki uygulama yapmaları için önemli bir fırsat sunmuştur. Seyahat süresinin uzun olması her bir öğrencimizin otobüs içinde de mesleki beceri kazanabilmelerine olanak sağlamıştır. Uygulama gezilerimiz öğrencilerimizin mesleğe başladıkları zaman hazır bulunurluk düzeylerini arttıran önemli bir fırsat ve bu sayede hem mesleki yeterliliğe sahip olmaları hem de retorik yeteneklerini geliştirmelerine katkı sağlamış oluyoruz. Turist rehberi adayı öğrencilerimiz mezun olmadan önce klasik sunum ve anlatım kalıplarının dışına da çıkmalı sahada uygulamalı olarak mesleğin tüm gerekliliklerini öğrenmelidir.” ifadesiyle turist rehberi adayı öğrencileri için bu uygulamaların önemine bir kez daha değinmiştir.

Öğr. Gör. Sedat Taş ise: “Örümcek ormanları hem ekoturizm hem de iyi bir tur alternatifi için oldukça önemli bir destinasyondur. Turist rehberlerinin “Trekking, Foto-Safari, Climbing” vb. birçok aktiviteyi deneyimleyebilecekleri bir rota. Bu uygulamalar sayesinde bizler de öğrencilerimize yeni turizm türlerini tanıtma fırsatı elde ediyoruz.” diyerek Gümüşhane ilinin farklı turizm potansiyellerine ve turist rehberleri için yeni alternatiflere dikkat çekmiştir.

Bu tür uygulamaların devamlılığı için tüm imkanları sağlayan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e ve Turizm Fakültesi Dekanlığına teşekkürlerimizi sunarız.