Yükseköğretim Kurulu (YÖK) koordinasyonunda, 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen “Bilim Kafe” etkinlikleri kapsamında Gümüşhane üniversitesi, Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Sevim Beyza Öztürk Sarıkaya'nın “Mutfaktaki Kimya: Kimya ile Yanlışları Düzeltelim, Moleküler Gastronomi ile Farklılıklar Katalım” başlıklı etkinliğiyle katkı sağladı. Etkinilk, 27 Haziran 2025 Cuma günü, Gümüşhane'de faaliyet gösteren Gümüşeller Cafe/Restaurant’ta bilimseverlerle buluştu.

Etkinlik, Üniversitemiz Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Bilim İletişimi Ofisi tarafından organize edilirken, Turizm Fakültesi akademisyenleri de gastronomi ve kimya disiplinlerini harmanlayan içerikleriyle dikkat çekti. Bilimsel bilginin gündelik yaşamla buluştuğu bu özel program, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. 

Katılımcılara bilimin gündelik hayatla olan bağını keşfetme fırsatı sunan ve bilimsel bilgiye yönelik merakın ve ilginin toplum düzeyinde güçlendirilmesini hedefleyen etkinliğin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Oktay Yıldız gerçekleştirdi.

Rektörümüz Yıldız, “Yükseköğretim Kurulu’muz dünya yükseköğretim sistemlerinden farklı olarak, bilimin toplum için var olması ve toplumun ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmesi gerektiği anlayışını benimsemektedir. 27-28 Haziran tarihlerinde Türkiye genelinde düzenlenen bu etkinlik, bilimin halkla buluşması açısından bir ilk olma niteliği taşımaktadır. Bu önemli adımı bir misyon olarak ortaya koyan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a teşekkür ediyorum. Bir teşekkürü de burada sizlerle bizlerin buluşmasına vesile olan Gümüşeller restoran yetkililerine borçluyum. Katılım sağlayan herkese de ayrıca şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Bilim Kafe etkinliklerinin ilkinde Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Beyza Öztürk Sarıkaya, “Mutfaktaki Kimya: Kimya ile Yanlışları Düzeltelim, Moleküler Gastronomi ile Farklılıklar Katalım” başlıklı sunumuyla etkinliğe katkı sağladı. Prof. Dr. Sarıkaya sunumunda pişirme süreçlerinden fermantasyona kadar birçok kimyasal reaksiyonun gıda lezzeti üzerindeki etkilerini örneklerle aktardı. Gastronominin bilimsel sırlarını katılımcılarının anlayabileceği sadelikte anlatan Sarıkaya, doğru bilinen yanlışlara dikkat çekerek pratik çözüm önerileri sundu.

Prof. Dr. Sarıkaya katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bugün burada siz değerli katılımcılarla bir araya gelerek gündelik hayatınızdaki mutfak pratiklerinizin perde arkasındaki bilimsel gerçekleri sizlerle paylaşmaktan son derece mutluyum. Sizler zaten gün içerisinde mutfakta yaptıklarınızla bu konulara hiçte yabancı değilsiniz. Sadece bunların bilimdeki karşılığını sizlerle paylaşmak için buradayız. Başta YÖK Bilim İletişimi Ofisi olmak üzere Rektör hocamıza, Rektörlük Bilim İletişimi Ofisimize ve bu etkinliğe ev sahipliği yapan Gümüşhane'nin ilk kadın girişim kooperatifi olan Gümüşeller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifine teşekkürlerimi sunarım” şeklinde konuştu.

Etkinlik, soru cevap şeklinde karşılıklı sohbet havasında geçti ve etkinlik sonunda Prof. Dr. Sarıkaya anlattığı konuya ilişkin bir yarışma düzenledi ve kazanan katılımcılara hediye takdiminde bulundu.