Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencilerine ders kapsamında saha uygulama gezisi düzenlendi. Gastronomi ve Yemek Tarihi dersi ile Gastronomi Tarihi dersi kapsamında düzenlenen gezide Gümüşhane’ye bağlı Torul ve Kürtün ilçesi ziyaret edildi. Geziye Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden Öğr. Gör. Rıfat Pir ve Dr. Öğr. Üyesi Fazıl Kaya rehberlik etti. 

Fotoğraf: İkranur Apaydın Haber: İkranur Apaydın, Fevzi Koç

Turizm Fakültesi saha uygulama gezileri turizm rehberliği, gastronomi ve mutfak sanatları öğrencilerine deneyim kazandırmak ve mesleklerini tanımalarını sağlamak amacıyla düzenlenmeye devam ediyor. Turizm Rehberliği bölümü 3. Sınıf öğrencilerinin Gastronomi ve Yemek Tarihi dersi ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü 1. Sınıf öğrencilerinin Gastronomi Tarihi dersi kapsamında Gümüşhane’nin Torul ve Kürtün ilçesi ziyaret edildi. Torul ilçesine düzenlenen ziyarette Karaca Mağarası, Torul Kalesi, Torul Cam Teras ve yörenin kendisine has lezzetlerini tanıtmak amacıyla, ekşi mayayla Kürtün Araköy ekmeği yapan geleneksel taş fırın gezildi.

Karataş fırından gelen lezzet 

Karaca Mağarası, Torul Kalesi ve Cam Teras gezisinin ardından Kürtün bölgesinin kendisine özel olarak bilinen ekşimiş maya ile yapılan ekmeğinin inceliklerini öğrenmek adına Araköy’e geçildi. Araköy köyünde tat kültürünü yaşatan Araköy Ekmek Fırını’nın işletmecisi Çağlayan Tozlu öğrencilere işletmesini açtı. Fırında 15 yıldır Araköy ekmeği yapan Osman Karaman  Turizm Fakültesi öğrencilerine ekşi mayalı ekmeğin yapımından bahsetti. Ekmeğin özelliğinden bahseden Karaman tazeliğinin aşağı yukarı 1 sene bozulmadığını vurguladı. Yapım aşaması hakkında ise, “Ekmeğiminiz özel olmasının sebebi karataş fırında pişmesi, orijinal köy ekini olan buğday ve ekşi mayanın kullanılmasıdır. Fırınlarımızda çam odunu eşliğinde mayalanmış ekmeğimiz pişiyor. Pişim sırasında fırınlarımızın tavını ise yöremizin taşlarının beyazlamasından anlıyoruz; sürekli yakılıyorsa 10 santimetredir eğer 30 santimetre beyazlamışsa ekmeği yakabilir onun için temizlenmesi gerekir. Ekmeğimiz bu şartlarda 4 saat fırında kalıyor yaklaşık 250 dereceden 290 dereceye kadar ısı görüyor. 290 derecede ise ekmeğimizi fırın küreklerimiz ile çıkartıyoruz” ifadeleriyle süreçten bahsederek Karaman sözlerini sonlandırdı.

Teorik bilgiyi pratikleştirmek

Gezinin rehberliğinde yer alan Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Fazıl Kaya düzenlenen etkinliğin sonunda değerlendirmelerde bulundu. Kaya yapılan gezilerin kazanılan deneyimlerin gerek mesleği tanıma noktasında gerekse de kariyer planlaması noktasında öğrencilere büyük katkılar sağlayacağına değindi. Sözlerinin devamında hedeflerden bahseden Kaya, “Saha uygulama gezilerimizde ulaşmak istediğimiz öncelikli hedefimiz, öğrencilerimize teoride edindikleri bilgilerin sahada da uygulamasını sağlamaktır. Bu amaçla şehrimizde ulaşılabilir doğal ve kültürel destinasyonları ziyaret etmekteyiz.  Olabildiğince farklı yerleri saha gezilerimize ekleyerek bu çeşitliliği sürekli artırma gayretindeyiz. Bugünkü gezimizde ise Karaca Mağarası ve Torul Kalesi ve Cam Teras gibi bilindik destinasyonlar ile şehrimizin özel gastronomik değeri olan Araköy Ekşi Mayalı Ekmek yapımını tur güzergâhımıza dâhil ettik. Eğitim-öğretim sürecinde, gerek turist rehber adayı olan öğrencilerimiz gerek gastronomi ve mutfak sanatlarında geleceğin şef adayı olan öğrencilerimizin saha uygulama gezileri ile işin mutfağında deneyim kazanmaktadırlar. Uygulama gezileri öğrencilerimize yol gösterici olabilmekte, kariyerlerini şimdiden planlamayı sağlamakta ve kendileri için yeni deneyimler sunmaktadır. Hatta bazı öğrencilerimizin saha gezileri sonrasında mesleğini daha çok sevdiklerini ve benimsediklerini dile getirmişlerdir. Bu da öğrencilerimize faydalı olması umuduyla yaptığımız gezilerin amacına ulaştığını göstermektedir” sözleriyle yapılan gezinin öğrencilere olan katkısından bahsetti. Öğrencilerin yapılan gezilere ilgisinin oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Kaya, birçok ders kapsamında gezilerin devam edeceğini vurguladı. Sözlerinin sonunda Kaya, uygulama gezilerinin öğrencilerin motivasyonlarını arttırdığını, mesleklerine olumlu bakış sağladığı, doğa ve kültür ile daha çok iç içe olmanın mutluluğunu yaşayarak daha fazla sosyalleşme imkânı bulduklarını söyledi.

Fakültemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden Öğr. Gör. Rıfat Pir ise saha uygulama gezileriyle ilgili şu açıklamalarda bulundu; “Turizm Fakültesi olarak geçtiğimiz yıl yüksek katılımla gerçekleştirilen çevrimiçi uygulamalarımızla turizm alanından değerli isimleri öğrencilerimizle buluşturarak pandeminin olumsuz etkilerini en aza indirmeye çalıştık. Bu yıl, yüz yüze eğitimin başlaması ile öğrencilerimizin ilimize adaptasyon süreçlerini hızlandırmak, turistik destinasyonların ve yemek kültürü ile ilgili ön görüde bulunmaları için derslerimizle ilişkili  “saha uygulamaları” etkinliklerimize başladık. Büyük ilgi gören saha gezilerinden öğrencilerin en yüksek performansla faydalandığını, uygulamanın amacına ulaştığını görmek ve öğrencilerimiz tarafından olumlu yönde geri bildirimlerin olması bundan sonraki etkinliklerimiz için bizleri motive etmekte” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Turizm Rehberliği bölümü öğrencileri ise yapılan gezinin kendilerine tarihin dokusunu tanıtma noktasında büyük katkıların sağlandığını, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün öğrencileri ise tarihin tanıklığının yanı sıra mutfak sanatının kendilerine yeni bir bakış kazandırdığını vurguladı. Gastronomi öğrencileri ekmek ve yapımına dair yeni detaylar öğrenmenin yanı sıra, kendilerine mutfak alanında yeni bakışlar kazandırma noktasında geziden aldıkları faydanın çok büyük olduğunu betimledi.