Turizm Fakültesi saha uygulamaları tüm hızıyla devam ediyor. Turizm Fakültesi Gümüşhane’nin farklı turizm alanlarına yönelik üç farklı saha uygulamasıyla döneme hızlı bir giriş yaptı. Saha uygulamalarından ilki Turizm Rehberliği Bölümü “Sürdürülebilir Turizm ve Çevre” dersi kapsamında dersin hocası Doç. Dr. İsmail ÇALIK koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. Torul Kalesi Cam Teras ve Kürtün Örümcek Ormanları’nın ziyaret edildiği etkinlikte öğrencilere ilgili destinasyonlar hakkında bilgiler verilerek öğrencilerin sunumları dinlendi. 

Fakültemiz saha uygulamalarının ikinci durağı ise Gümüşhane ilinin en çok turist çeken destinasyonlarından birisi olan Karaca Mağarası ve Süleymaniye Mahallesi oldu. Turizm Rehberliği Bölümü Mesleki uygulama dersi kapsamında düzenlenen saha uygulaması dersin hocası Doç. Dr. Uğur AKDU koordinatörlüğünde yapıldı. Fakültemiz Turizm Rehberliği öğrencilerinin hem bölgeyi tanıma hem de mesleklerine yönelik uygulama yapma fırsatı bulmaya yardımcı olan saha uygulama çalışmalarına Turizm Rehberliği öğretim üyesi Doç. Dr. Uğur AKDU ile turizm rehberliği bölümü dördüncü sınıf öğrencileri katıldı. Üniversitemiz Rektörlük binası önünden hareketle başlayan uygulama otobüs içinde Doç. Dr. AKDU’nun güzergâh ve genel bilgi aktarımıyla devam etti. Mağara ve eski Gümüşhane olarak bilinen Süleymaniye Mahallesi ziyareti sürecinde tüm öğrenciler mesleki uygulama sunumlarını sahada yaparak meslekleri ile ilgili deneyim elde etme fırsatı buldular. Doç. Dr. Uğur AKDU saha uygulamalarıyla birlikte öncelikle öğrencilerimizin mezun olduktan sonra yapacakları turist rehberliği mesleğini yakından tanımalarını sağlama, her bir öğrenciye ayrı ayrı rehberlik deneyimini yaşatma ve mesleğe hazır hale getirmeyi amaçladıklarını ayrıca hem öğrencilere bölgenin kültürel değerleri tanıtmayı hem de mesleki ve kültürel bilgi düzeylerini arttırmayı hedeflediklerini belirtti.

Saha uygulamalarının bir sonraki durağı ise Sultan Pestil Köme ve Satala Antik Kenti oldu. Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Turizm Rehberliği Bölümü saha uygulama gezileri kapsamında Sultan Pestil Köme ve Satala Antik Kenti ziyaret edildi. Saha uygulaması gezisi, Doç.Dr. Fazıl KAYA ve Doç.Dr. İsmail ÇALIK’ın gözetiminde rektörlük binası önünde saat 9:00’da başladı.  Yol boyunca danışman hocalar tarafından rota bilgisi, ziyaret edilecek destinasyonlar hakkında bilgiler verildi, Turizm Rehberliği öğrencilerinden ziyaret edilecek bölge hakkında sunumlar dinlenildi. 

Öncelikle Gümüşhane Şiran ilçesi sınırları içinde faaliyet gösteren Sultan Pestil Köme fabrikası ziyaret edildi. Öğrencilerimiz fabrika sahibi sayın Baki KARA tarafından karşılandı. Öğrencilere herle ve çay ikramı yapıldıktan sonra fabrika içerisinde ziyaretçiler için düzenlenmiş teras katında pestil ve kömenin tarihi ve üretimi, kullanılan malzemeler, üretimdeki inovasyonlar, coğrafi işaretli ürün olarak köme ve pestil, mesleki ahlak ve etik, hijyen ve sanitasyon hakkında bilgiler verildi. Sayın KARA tarafından, öğrencilerin şunu unutmamaları gerektiğinin altı çizildi “önemli olan bir girişimin katma değer yaratmasıdır”. Yıllardır yapılan işte aynı yaklaşımın benimsendiği vurgulandı.

Saha araştırma gezisi, Satala Antik Kenti ziyareti ile devam edildi. Danışman hocalar tarafından antik kent hakkında ön bilgiler verildikten sonra, öğrencilerden bölge hakkında hazırlanan anlatımlara geçildi. Satala, Kelkit İlçesinin 26 km güneydoğusunda bulunan Sadak Köyü sınırları içinde kurulmuş olan antik kent ve aynı zamanda Romalıların doğu sınırlarını muhafaza etmek amacıyla kurulmuş bir karakol kentidir. 2017 yılına kadar sadece çeşitli yüzey araştırmaları ile sınırlı kalan antik kent çalışmaları, 2017 yılında Doç.Dr. Şahin YILDIRIM başkanlığında yapılan kazı çalışmaları neticesinde çok sayıda bulgulara ulaşılmıştır. Bölge için oldukça önemli bir turizm potansiyeli taşıyan destinasyonda kazı çalışmaları devam etmektedir. 

Saha uygulama gezisi hakkında Turizm Rehberliği öğrencisi Büşra Nur Uyar “Değerli hocalarımız eşliğinde yaptığımız Sultan Pestil Köme Fabrikası ve Satala Antik Kenti saha araştırma gezimiz oldukça faydalı ve eğlenceli geçti. Görmediğimiz destinasyonları görüp yeni bilgiler edindik. Bu tür uygulamaların devamını temenni ediyoruz”, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencisi Nuriye Usda ise, “hocalarımız öncülüğünde Pestil ve Köme işletmesini ziyarette bulunduk, bu işletmede üretim aşamalarını ve dikkat edilmesi gereken kurallar hakkında bilgiler edindikten sonra Satala Antik Kenti’ni ziyaret ettik ve tarihi hakkında bilgiler edindik” değerlendirmelerinde bulundular.

Son olarak Turizm Fakültesi Dekan ise öğrencilerin teorik derslerde öğrendikleri bilgileri sahada pekiştirebilmesi açısından uygulama gezilerinin önemli olduğunu belirterek, hem Gümüşhane ilinin turizm alanlarının tanıtılması hem de öğrencilerin mesleki bilgilerinin saha uygulamaları ile geliştirilmesi açısından bu tür etkinliklerin önemine vurgu yaptı. Saha uygulamalarının devam edeceğini belirten Prof. Dr. S. Beyza ÖZTÜRK SARIKAYA destekleri için Rektör Prof. Dr. Sn. H. İbrahim ZEYBEK’e teşekkürlerini iletti.