Fakültemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı içerisindeki bir diğer uygulaması 19 Ekim 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Uygulamanın rotası Hekimoğlu Süt Fabrikası, Sultan Pestil Köme Fabrikası, Şiran Tomara Şelalesi ve Çakırkaya Kilisesi oldu. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanları Dr. Öğr. Üyesi Fazıl Kaya ve Öğr. Gör. Rıfat Pir öncülüğünde gerçekleştirilen uygulamada, öğrencilerin Gümüşhane ilinin önemli geçim kaynaklarından biri olan pestil, köme, süt ve süt ürünleri ile turizme konu olan doğal ve kültürel değerler hakkında bilgi ve farkındalık düzeylerinin artırılması hedeflenmiştir.
Araştırmanın ilk durağında Kelkit Hekimoğlu Süt Fabrikası Müdürü Sayın Mehmet Hekimoğlu tarafından karşılanan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine, tesisin kuruluş amacı, bölge açısından önemi, tesise süt tedariği hakkında bilgiler verildikten sonra, tesislerin üretim sahasına geçilerek üretim sürecinde kullanılan ekipmanlar hakkında yerinde anlatımlarla bilgilendirmeler yapılmıştır. Anlatımların akabinde, üretim sonucunda elde edilen nihai ürünlerin gösterimi ile uygulamanın ilk rotası noktalanmıştır.
Gümüşhane ilimizle özdeşleşen pestil ve köme üretimi hakkında detaylı bilgi almak ve yerinde üretime tanık olmak için uygulamanın ikinci durağı olan Sultan Pestil Köme Fabrikasına geçilmiştir. Tesislerde öncelikle herle ve çay ikram edilmiş akabinde tesis müdürü sayın Tolga Yılmaz bey tarafından üretim sürecine ilişkin bilgilendirmeler yapılmıştır. Yılmaz bey anlatımlarında pestil ve köme hammaddesinin tedariği, üretim süreci, üretim sürecinde kullanılan ekipmanlar, üretim sürecinde hijyen ve sanitasyon uygulamaları ve ürünlerin ihracatına değinmiştir. Anlatımların sonunda öğrencilerden gelen sorular yanıtlanmış ve tesisler gezdirilmiştir.
Gümüşhane’nin çekici turizm merkezlerinden Tomara Şelalesi ve Çakırkaya Kilisesinin gezilmesiyle sonuçlanan uygulama hakkında Dr. Öğr. Üyesi Fazıl Kaya “saha uygulamaları, yerinde deneyim kazanılması, turizm destinasyonlarının tanınması, iletişim becerilerinin artırılması gibi öğrencilere yeni bilgi ve kazanımlar sunması itibarıyla oldukça önemli bir işleve sahiptir. Ayrıca uzman kişilerden doğru bilgilerin alınması saha araştırmaların da diğer önemli kazanımlarındandır” ifadesinde bulundu. Saha uygulaması için Öğr. Gör. Rıfat Pir ise, “öğrencilerimizin kent ile entegrasyonunu sağlamada saha araştırmaları önemli bir rol oynamaktadır. Uygulamalarda, üretim sahaları ziyaret edilmekte, tesisler hakkında detaylı bilgiler elde edilmekte ve doğal ve kültürel açıdan zengin bölgeler gezilmekte, böylece öğrencilerin yeni bilgiler kazanması söz konusu olmaktadır. Böylece öğrencilerin şehir ve endüstri ile sıcak temasları sağlanmaktadır. Öğrencilerden gelen memnun edici dönüşlerde bizi mutlu etmektedir” değerlendirmelerinde bulundu.