Fakültemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından “Moleküler Gastronomi” konulu söyleyişi gerçekleşti.
Fakültemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fazıl KAYA’nın moderatörlüğünde ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim ÇİFÇİ’nin katılımı ile 20 Aralık saat 20:00’da gerçekleşmiştir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencileri ve Turizm Fakültesi öğretim elemanlarının katılım gösterdiği program yaklaşık olarak 75 dakika sürdü. Moderatör Kaya’nın açılışını yaptığı program, Sayın Dr. Öğr Üyesi İbrahim ÇİFÇİ’nin kendini tanıtması ile devam etti. Akabinde sunumlarını gerçekleştiren Sn. ÇİFÇİ, moleküler gastronominin tarihçesi, öncü isimleri, moleküler mutfak ve NBN (Note by Note) mutfak hakkında bilgilendirmeler yaptı. Sn. ÇİFÇİ sözlerinin başında moleküler gastronominin yanlış anlaşıldığı “öncelikle moleküler gastronomi bir mutfak türü değildir, moleküler gastronomi de ki durum buradan farklı, moleküler gastronomi yiyeceklerin pişirilmesi değil onlar pişerken üzerlerinde gerçekleşen transformasyon yani fenomolojik durumu inceleyen bir disiplin” olarak anlaşılmasını gerektiğini vurgulamıştır. Moleküler gastronomi ve moleküler mutfak kavramlarının bazen birbirine yerine kullanıldığına değinen Çifçi “aslında moleküler gastronomi bilimsel bir disiplin iken moleküler mutfak ise bunun mutfaklarda pratik olarak uygulanması” olarak ayrıştığının altını çizmiştir. Sn. ÇİFÇİ, konuşmaların sonunda moleküler gastronomi akımının farklı formlarda devam edeceğini dile getirmiştir. Moleküler gastronomi üzerine yapılan söyleyişi katılımcıların soruları ile son buldu.