Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından, Turizm Haftası kutlamaları çerçevesinde "Doğa Turizmi" konulu bir panel düzenlendi. Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Beyza Öztürk Sarıkaya programın giriş konuşmasında, turizm kavramının önemi, türleri, diğer bilim dalları arasındaki yerine değindikten sonra doğa turizminin Gümüşhane açısından önemine dair açıklamalarda bulundu. Ayrıca, Dekanımız Gümüşhane’deki turizm gelişimi için ildeki turizm paydaşlarına önemli görevler düştüğünü belirtti. Son olarak, Dekanımız, turizme gönül veren ve turizm için çalışan herkesin 48. Turizm Haftaları’nı kutlayarak konuşmasını tamamladı. 

Panelin moderatörlüğünü ise Doç. Dr. Fazıl Kaya yaptı. Kaya, panelin açılış konuşmasında doğa turizmini tanımladıktan sonra Türkiye'nin, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ve özellikle Gümüşhane ilinin doğa turizmi açısından zenginliklerine değindi. Fazıl Kaya, bu gibi etkinliklerin doğa turizmi konularının derinlemesine tartışılmasını sağlayarak turizm gelişimine katkı sağladığını ifade etti. Panelde, doğa turizminin çeşitli yönleri uzman dört konuşmacı tarafından ele alındı

Artvin Çoruh Üniversitesi öğretim üyesi ve aynı zamanda turist rehberi olan Dr. Turan Aksakal, "Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Doğa Turizmi" konulu konuşmasında, doğa turizminin önemine vurgu yaparak bu konuyu çeşitli açılardan ele aldı. Dr. Aksakal, doğa turizminde turistlerle yerel halk arasındaki etkileşimin önemine dikkat çekti. Ayrıca, küçük yerel işletmelerin bu etkileşimdeki rolünü vurgulayarak yerel ekonomiye katkılarını öne çıkardı. Doğa turizminin sürdürülebilirliği için doğal yaşam kültürünün korunması ve çevre bilincinin yerel halk arasında geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Konuşmasının sonunda Dr. Aksakal, doğa turizminin yerel ekonomiyi canlı tutarak göçü engelleyici bir güç olduğunu vurguladı.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, "Gümüşhane’de Doğa Turizminin Gelişim Stratejileri" başlıklı konuşmasında, Gümüşhane ilinin turizm potansiyelinin daha etkin bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Akçay, turizm yatırımlarının planlanması ve önceliklendirilmesi için sektör paydaşlarının ortak bir strateji oluşturması gerektiğini belirtti. Buna ek olarak, Gümüşhane'nin turizm yeteneklerinin ve cazibe merkezlerinin belirlenmesinin önemine dikkat çekti. Bu bağlamda kısa vadeli hedeflerin alt yapı sorunlarının çözülmesi, turistik araç park alanlarının belirlenmesi, rehberlik hizmetlerinin geliştirilmesi ve hediyelik eşya çeşitliliğinin artırılması olduğunu ifade eden Akçay, uzun vadeli hedeflerin ise ilin turizm potansiyelinin sürdürülebilir ve etkili bir şekilde değerlendirilmesi olduğunu vurguladı.

Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın, "Gümüşhane’de Ekoturizm ve Eko Köyler" başlıklı konuşmasında, turizm bölgelerine erişilebilirlik için alt yapı yatırımlarının önemine vurgu yaptı. Aydın, ekoturizmin canlanması için alt yapı yatırımlarının yapılması gerektiğini belirtti. Ekoturizme açılan destinasyonlarda yerel halkın yöresel ürünlerini ekonomiye kazandırmak için uygun bir ortam oluşturulabileceğini ifade etti. Konuşmasında ayrıca, kültürel değerlerin korunması ve eko köy projelerinin turizm çekiciliğini artırabileceğine değindi. Aydın'ın konuşması, Gümüşhane'deki doğal zenginliklerin turizm potansiyelini artırmak adına yapılabilecek alt yapı ve projelerin önemini vurgulayarak sonlandı.

Gümüşhane Dağcılık Kulübü Başkanı Mustafa Akbulut, "Dağcılık Kulübünün Doğa Turizm Faaliyetleri" başlıklı sunumunda, kulübün kuruluş sürecinden sonra gerçekleştirdikleri faaliyetlere değindi. Akbulut, Gümüşhane ilinde doğa yürüyüşleri için 33 parkur oluşturduklarını ve doğa turizmi odaklı çeşitli projelerde yer aldıklarını ifade etti. Bu faaliyetlerin Gümüşhane turizmine önemli katkılar sağladığını vurgulayan Akbulut, doğada yapılan faaliyetleri görsellerle destekleyerek daha açık ve etkileyici bir şekilde anlattı.

Panel sonunda katılımcıların sorduğu sorular, panelistler tarafından cevaplandırıldı. Panel, doğa turizmi konusunda bilgi paylaşımı ve farkındalık oluşturma amacıyla başarılı bir etkinlik olarak değerlendirildi. Katılımcılara panel sonunda katılım belgeleri dağıtılarak etkinlik sonlandı.