Fakültemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı içerisindeki bir diğer uygulaması 23 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Bölümümüz öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Fazıl KAYA ve Dr. Öğr. Üyesi Eray POLAT’ın yürütücülüğünü yaptığı “Gastronomi Tarihi” ve “Tüketici Davranışları” dersi kapsamında düzenlenen saha uygulamasına, Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Sevim Beyza ÖZTÜRK SARIKAYA, Dekan yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi İsmail ÇALIK, Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Savaş EVREN, bölüm öğretim elemanımız Arş. Gör. S. Seda KAMBER TAŞ ile bölümümüz 1. ve 3. sınıf öğrencileri katılım göstermişlerdir.  

Saha uygulaması kapsamında Gümüşhane ilinin değerli isimlerinden gazeteci, araştırmacı ve yazar sayın A. Güngör ÜÇÜNCÜOĞLU’nun kurduğu Üçüncüoğlu Yardımlaşma Kültür Derneği ve Kütüphanesi ziyareti gerçekleştirildi. Güngör ÜÇÜNCÜOĞLU, 1946’da Gümüşhane’nin Torul ilçesinde dünyaya geldi, ilk ve ortaöğretim eğitimini Torul/Gümüşhane’de tamamladıktan sonra yüksek tahsilini İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi’nde başlatmasına rağmen maddi imkansızlıklardan dolayı bırakmak zorunda kalmıştır. 1971 yılında Torul İlçe Seçim Müdürlüğünde göreve başlayan Üçüncüoğlu, 2000 yılında emekliye ayrılmıştır. Güngör bey,  okumaya ve yazmaya olan merakından dolayı, uzun yıllardır çeşitli konularda araştırmalar yürüterek şu ana kadar 78 eser, 120 makale ve 24 belgesel ortaya koymuştur. Eserleri arasında Ekmek Tarihi, Seyyahlar, Gümüşhane Yöresel Kültürü ve Gümüşhane Tarihi ilgi çekicidir. Ayrıca okumanın önemi, kadın hakları ve çeşitli konularda sempozyumlar vermiştir. Üçüncüoğlu, Gümüşhane ve Trabzon yerel gazetelerinde gazetecilik görevini halen sürdürmektedir. 

Saha uygulamasında, Güngör ÜÇÜNCÜOĞLU’nun kendi imkanlarıyla kurduğu ve bugün 14 binin üzerinde kitabın ile geniş bir fotoğraf arşivinin bulunduğu kütüphaneye geçilmiştir. Güngör bey tarafından karşılanan öğrencilerimiz ve hocalarımız kütüphanede kendileri için hazırlanan alana alınmıştır. Güngör bey, kendi yaşamı, araştırma merakı, kütüphane hayali, ekmek tarihi, Gümüşhane mutfağı ve Gümüşhane ilimize kazandırdığı eserler hakkında detaylı bilgiler verdikten sonra öğrencilerimizden gelen sorulara dönüşler yapmıştır. 

Güngör Bey, “Ben 76 yaşındayım hayatım hep okumakla geçti. 55- 56 yıldır çok yoğun bir okuma ve yazma hayatım oldu. Bu vesileyle şimdiye kadar 78 tane basılı eserim var. Yaklaşık 27.000 sayfa tasnif edilmiş bilgim var. Sizlere tavsiyem öğretmenlerinizle çok sıkı ilişkiler kurun, onları takipte kalın ve onlara sorular sorun. Hayatta muvaffak olabilmek için sizlere dört tavsiye vereceğim: 1) meraklı olun, 2) başarmak içi inat edin, 3) sabırlı olun ve 4) araştırma, irdelemekten vazgeçmeyin. Bunlardan bir tanesini bile ihmal ederseniz mesleğinizde ilerlemeniz çok zor” ifadelerinde bulunmuştur.

Sohbet bitiminde, hocalarımız ve öğrencilerimiz tarafından kütüphane ve sergi alanı gezilmiş ve incelemelerde bulunmuştur. Gümüşhane ili için çok kıymetli bir bilgi hazinesi görevi üstlenen araştırmacı, gazeteci ve yazar Güngör ÜÇÜNCÜOĞLU ile tanışma programı, vakıf kütüphanesi ve sergi ziyaretleri öğrencilerimiz tarafından oldukça memnuniyetle karşılanmıştır.