45. Turizm Haftası Etkinleri Kapsamında Gerçekleşen Çevrimiçi Etkinliklerin İkinci Gününde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak Sahrap Soysal ve Zeki Açıköz ile Söyleşi Gerçekleştirdik
Gastronomiyi farklı konu ve konuklarla konuştuğumuz etkinliklerimizden bir diğerini 45. Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdik. Etkinliğimize ünü ülkemiz sınırlarını aşan, hemşerimiz Hürriyet Gazetesi Yemek Yazarı Sahrap SOYSAL ve Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkanı Zeki AÇIKÖZ konuk oldular.
20 Nisan 2021 Salı günü düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Eray POLAT yaptı. Turizm Fakültesi Dekan Yrd.’ları, Dr. Öğr. Üyesi İsmail ÇALIK, Dr. Öğr Üyesi Fazıl KAYA ve Fakültemizde görevli hocalarımızın da hazır bulunduğu etkinliğe, Fakültemiz öğrencilerinin yanı sıra, şehrimizden de pek çok katılımcı ilgi gösterdi.
Düzenlenen etkinlikte konu başlığı “Yöresel Gastronomi Kültürü” şeklindeydi. Konuşmacılardan Sahrap Soysal, Gümüşhane Yöresel yemek kültürünün yeteri kadar bilinmediğini, tanıtımı için gerekli adımların atılması gerektiğine vurgu yaptı. Dünyada gastronomi turizminin geliştiğini ve Türk mutfağının özellikle yöresel mutfak ekseninde turistleri çok rahatlıkla cezbeden bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Soysal, bunu başarabilmek için turistlik yatırımlarla birlikte, bazı yemek ya da tatlı, “Siron, Lemis, Pestil ve Köme” çeşitlerin tanıtımının iyi yapılması gerektiğini söyledi.
Zeki Açıköz ise konuyu bölge bazında ele aldı. Ülkemizde Karadeniz mutfağının özünü koruyan ender mutfaklardan biri olduğunu ifade etti. Açıköz, Karadeniz mutfağının özellikle yenilebilir otlar yönünden zengin bir çeşitliliği içerisinde barındırdığını fakat bu çeşitliliği mevsimsel nedenler ve buna bağlı gelişen diğer etkenlerden ötürü sürdürülebilir hale getirilemediği için günümüzde hak ettiği yere ulaşamadığını söyledi.
Soru cevap şeklinde ilerleyen söyleşide, Soysal öğrencilerimize; Ülke tanıtımının yerel bazda başladığını bu hususa dikkat etmeleri gerektiğini, kendi çalışmalarının tamamının yerel mutfakların tanıtımı kapsamında sürdüğünü ve yurtdışında gerçekleştirdiği bu faaliyetlerinin ülke tanıtımına önemli faydalar sunduğunu ifade etti. Dinleyicilere, yurt dışı deneyimlerini de aktaran Soysal, öğrencelerimize mesleki gelişimleri için çok okuma ve araştırma yapmaları gerektiğinin önemli bir husus olduğunu vurguladı.
Açıköz ise öğrencilerimize sektörün farklı yönlerini aktardı. Özellikle bu işle alakadar olmaları halinde kendilerini geliştirmek ve uluslararası tanınırlıklarının olabilmesi adına yabancı dil eğitimlerine önem vermeleri gerektiğini, bu eğitimi her ne koşulda olursa olsun muhakkak tamamlamaları gerektiği yönünde görüşlerini bildirdi. Sektörün zorluklarından bahseden Açıköz; hiçbir şeyin imkânsız olmadığını, bir şeyleri başkaları başarabiliyor ise onlarında başarabileceğini fakat bu başarı için çok çalışmaları gerektiğini ve kişisel gelişimlerine yatırım yapmalarının mesleki gelişimlerindeki bu başarılarını etkileyecek en önemli unsur olduğunu ifade etti.
Oldukça keyifli bir sohbet ortamında geçen ve yaklaşık iki saat süren sohbet, etkinliğin Gümüşhane’de, Fakültemizde, yüz yüze yapılabilmesi temennileri ile son buldu.