Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Bölümleri ile Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü öğrencileri uygulama gezisi kapsamında “Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarına” katılarak derslerde öğrendikleri teorik bilgileri sahada gözlemleme imkânı buldular. Gezide öğrencilere Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi İsmail Çalık ve Öğr. Gör. Rıfat Pir eşlik ettiler.

Öğrenciler, gıda fuarında ülkemizin farklı bölgelerine ait lezzetleri tatma imkânı bularak üreticilerden üretim aşamaları hakkında detaylı bilgi aldı. Fuarda yöresel ürünlerin tanıtıldığı ülkemizin 7 bölgesinden 40 farklı stand ziyaret edilerek Üniversitemizin Turizm Fakültesi ve Aşçılık programı hakkında kısaca bilgi verildi.

Fuar ziyaretinin ardından öğrencilerin Erzurum ilinin tarihi ve kültürel alanlarını tanımalarını sağlamak amacıyla Erzurum kültür turu düzenlendi. Bu kapsamda ilk olarak “Çifte Minareli Medrese”, “ Erzurum Ulu Camii”, “Lalapaşa Camii”, “ Yakutiye Medresesi” ve “Geleneksel Erzurum Evleri” bölgesel rehber eşliğinde ziyaret edilerek yapıların tarihi ve fiziksel özellikleri hakkında genel bilgiler alındı. Ayrıca Erzurum güzergâhında bulunan “Kop Şehitliği” ziyaret edilerek tüm şehitlerimize dualar edildi.

Uygulama gezisi bitiminde geziye katılan öğrencilerden bölüm hocaları tarafından gezinin ne kattığı ile ilgili bazı geri bildirimler alınmıştır. Bu geri bildirimlerin bazıları şu şekildedir:

“Bu gezi nasıl bir bölümde olduğumu, bölümün kapsamını, neler yapmam gerektiğini tam olarak hissetmeme neden oldu”

Doğukan Çıkar – Aşçılık 2. Sınıf Öğrencisi

“Uygulamalı bir alan olan Aşçılık programlarında bu tip fuarlara katılmanın hem öğrenciler arasındaki sosyalleşme ve kaynaşmaya hem de mesleki gelişimime ne kadar faydalı olduğunu fark ettim”

Merve Belli- Aşçılık 2. Sınıf Öğrencisi

“Gastronomi değerleriyle turizm rehberliği arasında ciddi bir bağ olduğunu fark ettim. Zira bölgelerin yiyecek-içecek kültürleri hakkında bilgi sahibi olmadan bölgenin tam anlamıyla tanınamayacağını söyleyebilirim"

Batuhan Çetin- Turizm Rehberliği 1. Sınıf Öğrencisi

“Yaşadığım bölgeye özgü gastronomi değerlerinin turistik ürüne nasıl dönüştürüleceği ve bu ürünlerin satışı ve pazarlanması ile ilgili gelecekte girişimde bulunma isteği oluştu”

Muhammet Elçi- Turizm İşletmeciliği 4. Sınıf Öğrencisi

 

Sonuçta bu tip gezilerin özellikle uygulamalı bilimlerde öğrenciler arasında kaynaşmaya katkı sağladığı, öğrenci ve sektör buluşmasının öğrencilerde pozitif yönde bir vizyon oluşturduğu ve mezuniyetten sonra neler yapabilecekleri ile ilgili temel görüş oluşmasına katkı sağladığı ifade edilebilir.