Fakültemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öncülüğünde 21 Aralık 2020 Pazartesi günü çevrimiçi gastronomi söyleşileri gerçekleştirildi. Geniş katılımlı bir şekilde düzenlenen etkinliğe, Turizm Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerinin yanı sıra Şiran MYO Aşçılık bölümü öğrencileri de ilgi gösterdi. Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Rıfat PİR’in yaptığı etkinlikte konuşmacı olarak Rationel Türkiye Kurumsal Bölge Şefi Umut Eyioğlu ağırlandı. Dört kuşaktan beri aşçılık mesleği ile hemhal olmuş bir ailenin üyesi olan ve ülkemizin en meşhur aşçılık okullarından Bolu - Mengen Aşcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diplomasına sahip olan Umut Eyioğlu, uzun yıllardır sektörün içinde çok çeşitli işletmelerde ve kademelerde görev almış deneyimli şeflerimizden. Umut Şef, uzun yılları kapsayan sektör deneyimden sonra artık gastronomi alanında teknolojik çözümler üreten Rationel Türkiye firmasında Kurumsal Bölge Şefi olarak yine sektörden kopmadan yeni değerler üretmenin peşinde.

Düzenlenen etkinlikte, gastronomide teknoloji ve yeni trendler konusu konuşuldu. Etkinlikte ağırlıklı olarak hayatımızın her anında ve alanında etkileri yadsınamaz bir olgu olarak hissedilen teknolojinin gastronomi alanında nasıl konumlandığı, teknolojinin ne gibi uygulamalara konu olduğu, yararları ve istihdama etkileri konuşuldu. Soru-cevap şeklinde ilerleyen etkinlikte Umut Şef, gastronomi alanında teknolojinin ağırlıklı olarak pişirme yöntemlerinde kullanıldığına ve bunda büyük kolaylıklar sağladığına değindi. Ayrıca kimi sektörlerde istihdama olumsuz etkileri görülebilen teknolojinin gastronomi sektörünü nasıl etkileyeceği sorusu üzerine Umut Şef, teknolojinin gastronomi alanında insanın yerini almaya aday olmadığını ve daha çok insana yardım eden ve işlerini kolaylaştıran bir unsur olarak görülmesi gerektiğine değindi. Ancak gelecekte mutfaklarda daha fazla kullanılacak olan akıllı cihazlar ile ilgili olarak hizmet verebilecek ya da danışmanlık yapabilecek kişilerin mutfaklarda istihdam edilebileceğini ve böylelikle teknolojinin istihdama katkı yapabileceğini de dile getirdi.

Etkinlikte, gastronomide görülen güncel trendler konusu da konuşuldu. Bu konuda füzyon mutfak ve moleküler mutfak hakkındaki sorular üzerine Umut Şef, bu akımların son yıllarda dünya üzerinde ve ülkemizde ciddi şefler tarafından takip edildiğini ve uygulandığını belirtti. Ancak ülkemiz açısından bunun uzun soluklu bir akım olmayacağına inandığını belirten Umut Şef, öğrencilere en öncelikli olarak Türk Mutfağını ve yerel mutfak unsurlarını, reçetelerini ve ürünlerini çok iyi bilmeleri gerektiğini tavsiye etti.

Etkinlikte son olarak aşçılık mesleğinde karşılaşılabilecek zorluklar konuşuldu ve Umut Şef bu konuda öğrencilere bazı tavsiyelerde bulundu. Oldukça keyifli bir sohbet ortamında geçen sohbet, yaklaşık olarak iki saatlik süre boyunca devam etti ve karşılıklı iyi dilek temennileri ile son buldu.