Fakültemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü koordinatörlüğünde düzenlenen ve gastronominin çeşitli yönleri ile konuşulduğu etkinlik serisinin ikincisinde BigChefs Restaurant grubunda Mutfak Koordinatörü olarak görev yapan Murat Aslan konuk edildi. 28 Aralık 2020 Pazartesi günü düzenlenen etkinliğe, Fakültemiz öğretim elemanları ve öğrencilerinin yanı sıra Şiran MYO Aşçılık programı öğrencileri de katılım sağladı.
1995 yılından itibaren sektörün içerisinde bulunan ve hem sektör ile ilgili konularda hem de insan ilişkileri ve yöneticilik gibi alanlarda çok derin tecrübelere sahip olan Murat Aslan, aynı zamanda "Bir Aşçının Dünlüğü" isimli anı-hatıra ve "Kelimelemeler" isimli şiir kitaplarının da yazarı. Murat Şef ile yaptığımız etkinlikteki konu başlığı "Profesyonel Mutfaklar ve Usta-Çırak İlişkileri" şeklindeydi.
Mutfaktaki usta-çırak ilişkilerinin, mutfaktaki bilginin yayılımı konusunda çok önemli olduğuna değinen Murat Şef, bunun artık eskide hatırlandığı gibi yürümediğini ve mutfaktaki kişilerin profesyonel gelişimi nispetinde geliştiğini ifade etti. Çırakların, ustalarının bilgi birikimlerine ve mesleki deneyimlerine büyük saygı duyması gerektiğine vurgu yapan Murat Şef, bu ilişkinin gelişmesi için her iki tarafa da önemli görevler düştüğünü belirtti.
Öğrencilerin stajlarını hangi işletme tipinde yapmalarının daha faydalı olabileceği şeklinde gelen soru üzerine Murat Şef, öncelikli olarak staj dönemlerinin gastronomi alanında eğitim alan öğrenciler açısından en kritik dönem olduğuna parmak bastı. Staj uygulamasının hangi işletme tipinde yapılması gerektiği hakkında ise her bir işletmenin kendine has özellikleri ve uygulamaları olduğunu ve her birisinin öğrencilere katkı yapacağını belirtti. Bağımsız yiyecek-içecek işletmelerinde hızlı yemek üretimi ve servisi, şehir otellerinde banket organizasyonları, resort otellerde ise açık büfe uygulamalarının daha çok tecrübe edilebileceğini ifade etti.
Murat Şef son olarak, pandemi süreçlerinde evlerinde olan öğrencilere, kendilerini geliştirmek için neler yapılabileceği hakkında bazı tavsiyelerde bulundu. Renkli bir sohbet ortamında geçen ve yaklaşık olarak iki saatlik süren sohbet karşılıklı iyi dilek temennileri ile son buldu.