21-27 Mayıs tarihleri arasında bu yıl ilki kutlanan "Türk Mutfağı Haftası" kapsamında ilimiz Atatürk Parkı’nda etkinlik gerçekleştirildi. Açılan stantlarda Gümüşhane Belediyesi Tekke Pilavı ve erişteli yeşil mercimek çorbası, Kelkit Belediyesi etli kuru fasulye, Şiran Belediyesi keşkek, Torul Belediyesi patlıcan, soğan ve kabak dolması, Kürtün Belediyesi vişneli üzüm yaprağı, beyaz lahana ve kara lahana sarması, Köse Belediyesi mücver ve humus yemeği, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası siron, Gümüşeller Kadın Kooperatifi içli köfte yemekleri hazırlayarak il protokolü, il halkı ve üniversitemizde eğitim-öğretim gören yabancı uyruklu öğrencilere ikram etti.

Etkinliğin önemli paydaşlarından biri de üniversitemiz ve fakültemizdi. Etkinlikte, Fakültemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları uygulama mutfağında hazırlanan leblebi helvası konuklara ikram edildi. Ayrıca Fakültemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölüm başkanı Dr. Öğr. Üyesi Eray POLAT, Türk Mutfağının önemi ve tarihsel süreci hakkında bilgi veren bir konuşma yaptı. Dr. Polat, ‘Türk Mutfağı kırsaldan saraya uzanan, başlangıçtaki yaratıcılığını kaybetmeden, yeni dokunuşlarla zenginleşen, sarayın çok kültürlü yapısı ile toplumun etnik yapısını aynı potada birleştiren, çok büyük ve hoşgörülü bir Sentez Mutfağı. Reddetmeden, yok saymadan kucaklayarak yaratılan bir mutfak. Bir diğer açıdan Türk mutfağının sürdürülebilirlik açısından da dünyaya katkı sağlayan ve besin ögeleri arasında dengeyi barındıran bir mutfak’ dedi. 

Törendeki konuşmasında Türk Mutfağının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, ‘Tarihi arka planı çok özellikli ve zengin olan bir mutfağımız var. Yemek, kültür aktarımında çok önemli bir yer tutuyor. Bugün Amerikan kültürünün fast-food kültürüyle, Fransa’nın mutfağıyla konuşulduğunu görüyoruz’ dedi.

Etkinlikte, konuşmaların ardından Sn. Emine Erdoğan’ın öncülüğünde hazırlanan "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabı esas alınarak Türk mutfağının örneklerinden yemekler ve tatlılar tanıtılarak tadımları yapıldı. Fakültemizce hazırlanan ‘Leblevi Helvası’ il protokolü, etkinliği ziyaret eden vatandaşlar ve üniversitemizde eğitim-öğretim gören yabancı uyruklu öğrencilerden beğeni aldı.

Tadımların ardından Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek tarafından katılımcılara plaket takdim edildi.