Krom (Kromni) Vadisi ve İmera (Olucak) Köyü

Arkeolojik sit alanı olan Kromni (Krom) , Gümüşhane şehir merkezine 39 km. mesafede olup, Yağlıdere Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. 1923 nüfus mübadelesinde yaklaşık olarak 1500-2000 hane Rum’un mübadele ile Yunanistan’a göç ettiği bölgede, mübadele ile boşalan köylerde yüzlerce anıtsal konak, çeşme, köprü, kilise vb yapılar bulunmaktadır. Vadi boyunca toplamda tescillenmiş 17 kilise ve şapel bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları; Çayıroğlu Kilisesi, Ortayayla kilisesi, Muhara kilisesi, Soruhan Kilisesi, Muharakaya Kilisesi, Zembelek Kilisesi ve Alikinos Kilisesi’dir. Alikinos Kilisesi bölgede yapı olarak sağlam kalmış nadir kiliselerdendir. Kromni vadisi, Atlas Dergisi “Yürüyüş Rotaları Atlası: 50 Düş Patikası” adlı çalışmasında, Türkiye’deki elli yürüyüş rotası arasında gösterilmiştir. Ayrıca Krom Vadisi ve İmera Köyü (Olucak)’nü içine alan bölge 1. ve 3. derece sit alanı olarak ilan edilmiştir.

I.Dünya Savaşı yıllarına kadar birçok etnik unsurun bulunduğu Kromni (Krom) bölgesi,  Türk ve Rum nüfusunun yoğun olarak yaşadığı bir yerleşim yeri olarak bilinmektedir. Krom nahiyesi ve köylerinde yerli Rum, yunan kökenliler haricinde, Müslüman ve Hıristiyan Türk, Kürt, İranlı, Alman, Fransız, Macar, Arnavut kökenli halklar yaşamaktaydı. Bu durum, mübadele sonrası yerini daha sade bir yapıya bırakmıştır. Osmanlı devleti döneminde başlıca gelir kaynağı konumunda olan krom madeni, büyük bir nahiye olan Krom köyünde çıkarılmakta ve bölgedeki zengin Rum tüccarlar Rusya ile maden ticareti yapmaktaydılar 

Krom vadisi içerisinde bulunan İmera (Olucak) Köyü ise şehir merkezine 37 km. uzaklıkta olup, Gümüşhane- Trabzon Karayolunun 12 km.sinden Krom Vadisi yolu izlenerek devam edilir. 2009 yılında III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edilen İmera Köyünde İmera Köyü içerisinde bulunan İmera manastırı ise il merkezine 38 Km. mesafededir. İmera manastırının yazılı kaynaklarda 1350 yılında inşa edildiği belirtilmekte birlikte, manastırın giriş kapısının üzerindeki kitabede, manastırın 1859 tarihinde yapıldığı yazılmaktadır.